Sól jest najczęściej spotykanym składnikiem w przygotowaniu potraw. Można nawet powiedzieć iż sól jest wytrychem kulinarnym, kluczem do dobrego smaku, zapachu i wyglądu większości potraw
- Sól stosuje się jako środek konserwujący żywność ( głównie mięso, ryby i sery), ponieważ sól ogranicza rozwój bakterii, a większym stopniu powstrzymuje go zupełnie
- Sól pozwala na wyodrębnienie smaku potrawy, dla wyodrębnienia smaku innych składników. Dlatego sól jest tłem, na którym inne składniki mogą zabłysnąć
- Sól wpływa na wykształcenie się koloru potrawy, również aromatu, nawet w słodkich potrawach
- Sól równoważy działanie drożdży i jest niezbędna w procesie pieczenia
- Sól zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw
Sól służy jako dodatek do pasz lub jest używana bezpośrednio w bryłach lub prasowana do lizania w postaci tzw. lizawek dla bydła i zwierzyny. Sól u zwierząt poprawia apetyt i pobudza trawienie
Ok. 70 % soli wykorzystywanej jest w przemyśle chemicznym. Sól jest na przykład surowcem wyjściowym przy produkcji metalicznego sodu, siarczanu sodu, sody , chloru, kwasu solnego, ługu sodowego, wapna chlorowego. Substancje te wykorzystywane są przy produkcji innych produktów chemicznych np. włókien sztucznych , tworzyw sztucznych , papieru, celulozy barwników, mydeł, leków chlorków, środków dezynfekcyjnych rozpuszczalników organicznych i innych ,
Chlorek sodu stosowany jest również w procesie zmiękczania wody w zakładach przemysłowych (tabletki solne) , w garbarstwie do konserwacji i wyprawiania skór i jelit, w procesie barwienia tkanin, w układach chłodzenia oraz przy produkcji preparatów kosmetycznych
Podczas zimy sól używana jest do posypywania dróg, chodników placów w celu rozpuszczenia śniegu i gołoledzi.