Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące. Sól składa się z dwóch niezwykle reaktywnych pierwiastków: sodu i chloru. W czystej postaci są toksyczne i nieprzyswajalne przez człowieka. Jednakże w postaci chlorku sodu, czyli właśnie soli – mają niebagatelny wpływ na gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Oczywiście co za dużo to niezdrowo, ale nadmierne ograniczanie spożycia sodu także nie jest wskazane. W niektórych sytuacjach (np. u osób bardzo aktywnych fizycznie) może dojść do jego znaczących niedoborów, co przejawia się m.in. gwałtownym spadkiem wydolności fizycznej i narastającym znużeniem, czasami prowadzić może nawet do zasłabnięcia i utraty przytomności. Najczęściej dzieje się tak w przypadku znaczącego odwodnienia organizmu, na co szczególnie łatwo narazić się latem lub bardzo intensywnie ćwicząc. Ponadto, chlorek sodu, czyli sól podaje się również w stanach gorączkowych, przy rozległych oparzeniach, długotrwałych wymiotach, cukrzycy, przetokach żołądkowych, jelitowych, żółciowych i trzustkowych.
Negatywne skutki spożycia soli:
- nadciśnienia tętnicze, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)
- doszukuje się również związku między nadmiernym spożyciem soli a występowaniem raka żołądka oraz udaru mózgu
- nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk)
Pozytywny wpływ spożycia soli. Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety:
- sól utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
- reguluje gospodarkę wodną organizmu
- zawarty w soli chlorek sodu ma niebagatelny wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Sód odpowiada za utrzymanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także transport wielu składników odżywczych, takich jak witaminy, cukry i aminokwasy
Sól ma również znaczenie dla prawidłowego działania układu nerwowego człowieka. Dzięki wysokiej zawartości jodu jest ona wykorzystywana podczas leczenia chorób dróg oddechowych. Sól wspaniale oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych składników przemiany materii. Ma korzystny wpływ na układ krążenia. Garść soli dodana do kąpieli ma nie tylko działanie odprężające, ale także nawilża i odżywia skórę Tym prostym sposobem możemy zafundować sobie odrobinę relaksu w domowym SPA. Powszechnie jest stosowana także jako peeling, gdyż doskonale złuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka oraz ujędrnia ciało. Ma także dobroczynne oddziaływanie na skórę podczas walki z cellulitem.