Sól kojarzy się nam głównie ze
słonym smakiem. Przypominamy sobie o jej istnieniu tylko wtedy, gdy
sięgniemy do pustej solniczki i nie mamy czym posolić przysłowiowych
ziemniaków lub zupy. Jest ogólnie dostępna i tania. Tak naprawdę nie
jesteśmy sobie w stanie wyobrazić jak bardzo nasze życie jest związanie z jej
obecnością. Sól otacza nas wszędzie. Obliczono, że jako surowiec
chemiczny jest obecna w ponad 14 tysiącach produktów.
Sól jest najczęściej spotykanym składnikiem w przygotowaniu potraw. Można nawet powiedzieć iż sól jest wytrychem kulinarnym, kluczem do dobrego smaku, zapachu i wyglądu większości potraw. Zastosowanie soli w kuchni to między innymi:
- sól stosuje się jako środek konserwujący żywność (głównie mięso, ryby i sery), ponieważ ogranicza rozwój bakterii, a większych ilościach powstrzymuje go zupełnie,
- sól pozwala na wyodrębnienie smaku potrawy oraz smaku innych składników. Dlatego sól jest tłem, na którym inne składniki mogą zabłysnąć,
- sól wpływa na wykształcenie się koloru potrawy, również aromatu, nawet w słodkich potrawach,
- sól równoważy działanie drożdży i jest niezbędna w procesie pieczenia,
- sól zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw.
Sól
służy jako dodatek do pasz lub jest używana bezpośrednio w bryłach lub
prasowana do lizania w postaci tzw. lizawek dla bydła i zwierzyny. Sól u zwierząt poprawia apetyt i pobudza trawienie.
Ok. 70% soli wykorzystywane jest w przemyśle chemicznym. Sól jest na przykład surowcem wyjściowym przy produkcji metalicznego sodu, siarczanu sodu, sody, chloru, kwasu solnego, ługu sodowego, wapna chlorowego. Substancje te wykorzystywane są przy produkcji innych produktów chemicznych np. włókien sztucznych, tworzyw sztucznych, papieru, celulozy barwników, mydeł, leków chlorków, środków dezynfekcyjnych rozpuszczalników organicznych i innych.
Chlorek sodu stosowany jest również w procesie zmiękczania wody w zakładach przemysłowych (tabletki solne), w garbarstwie do konserwacji i wyprawiania skór i jelit, w procesie barwienia tkanin, w układach chłodzenia oraz przy produkcji preparatów kosmetycznych.
Podczas zimy sól używana jest do posypywania dróg, chodników placów w celu rozpuszczenia śniegu i gołoledzi.