Sól jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i znanych surowców w kuchni. Sól jadalna o nazwie chemicznej NaCl jest związkiem sodu Na i chloru Cl. W soli znajduje się również ok. 2-3 % innych substancji - chlorów i siarczanów. Bez soli, czy raczej bez sodu organizm człowieka nie może się obejść. Jest on potrzebny do należytego przenoszenia sygnałów nerwowych czy funkcjonowania mięśni.
WŁAŚCIWOŚCI CHLORKU SODU
Wzór | NaCl |
---|---|
Numer CAS: 7647 | 14 |
Numer WE: 231 | 598 |
Ciężar cząsteczkowy - NaCl | 58.4428 |
Masa atomowa - Na | 22.989768 (39.337%) |
Masa atomowa - Cl | 35.4527 (60.663%) |
Postać | Ciało stałe |
Kolor | Biały |
Zapach | Bez zapachu |
pH | 5 – 8 (r-r 50 g/l H2O w 20ºC) |
Temperatura topnienia | 800ºC |
Temperatura wrzenia | 1461ºC |
Gęstość | 2,16 g/cm3 (20ºC) |
Ciężar nasypowy | Około 1140 kg/m3 |
Rozpuszczalność w wodzie | 360 g/l (20ºC) |